Tentera “Penguji Ekstrim” Maxis Menguji Rangkaian Baru Maxis

Sebagai sebahagian daripada komitmen berterusan untuk memberikan pengalaman data yang terbaik kepada pelanggan, Maxis telah menjalankan Ujian Pandu Rangkaian Baru (New Network Test Drive) yang melibatkan lebih 1,000 warga kerja Maxis untuk menguji rangkaian data yang dimodenkan di seluruh Semenanjung Malaysia. Warga kerja Maxis mengembara ke pusat-pusat pasaran utama di Kuala Lumpur, Selangor, Pahang, Pulau Pinang dan Johor. Objektif uji pandu rangkaian ini adalah untuk membolehkan kakitangan Maxis mengalami sendiri rangkaian baru yang dimodenkan ini dengan cara yang menarik dan menyeronokkan, dan juga untuk melibatkan diri dengan pelanggan secara peribadi. Ujian-ujian yang telah dijalankan adalah berdasarkan tiga bidang utama yang penting untuk pengalaman pelanggan, iaitu kelajuan muat turun, masa muatan (loading time) laman-laman web popular dan penstriman YouTube.

“Rangkaian kami adalah pemacu yang paling penting bagi pengalaman pelanggan, dan kami sangat obses dengan butiran yang paling kecil. Pada hari ini, kami memainkan peranan kami sebagai tentera terbesar “penguji ekstrim” dengan menguji rangkaian melalui pelbagai ujian, jadi apa sahaja yang kami janjikan, kami dapat sampaikan kepada para pelanggan. Maxis kini boleh menawarkan rakyat Malaysia teknologi mudah alih yang terbaik. Kami ingin warga kerja kami merasa bangga dengan kualiti rangkaian yang telah kami bina dan memahami apa yang diperlukan untuk memberikan pengalaman pelanggan yang tidak dapat ditandingi. Kami sudah pun mempunyai rangkaian yang sangat kompetitif untuk majoriti penduduk dan ia semakin bertambah baik. Keputusan ujian adalah sangat penting kerana ia akan dijadikan satu tanda aras untuk diri kami sendiri. Maxis akan terus melabur dalam rangkaian kami, dan kita berada di landasan yang betul untuk membelanjakan lebih dari RM1 bilion tahun ini. Rangkaian baru ini akan mencapai lebih daripada 75% penduduk sebelum akhir tahun ini,” kata Morten Lundal, Ketua Pegawai Eksekutif, Maxis Berhad.

Selain inisiatif sendiri, Maxis telah melibatkan pihak bebas Nielsen, syarikat maklumat dan pengukuran global yang terkemuka, untuk mengendalikan sejumlah 2,120 ujian di 91 lokasi di seluruh Lembah Klang, Pulau Pinang, Kuantan dan Johor Bahru dari tempoh 23 hingga 30 Oktober. Ujian-ujian telah dijalankan pada waktu sibuk (6 petang hingga 9 malam) dan di luar waktu sibuk (9 pagi hingga 12 tengah malam atau 2 pagi hingga 5 petang) bagi setiap lokasi pada hari bekerja. Para penguji juga menjalankan ujian pada waktu yang tertentu (sibuk dan tidak sibuk) dengan menggunakan alat-alat yang sama seperti iPhone 5s, Samsung S5 (telefon pintar yang diupaya LTE) di lokasi-lokasi yang ditetapkan.

Berdasarkan keputusan, kami telah mencapai sasaran dari semua aspek. Sasaran terdebut adalah:

Kelajuan muat turun lebih dari 1Mbps, 80% setiap masa
Laman web popular dapat diakses kurang dari 8 saat
Tiada penimbalan (buffering) di YouTube, 96% setiap masa

Natalia Navin, Chief Human Resource Officer, Maxis

Maxis launches three new scholarships in building future technology and innovation leaders

In its commitment to building tech-savvy and forward-thinking leaders, Maxis has launched three new scholarships to support the aspirations of bright and deserving young individuals. Candidates can apply for the Maxis Women in Tech Undergraduate 2020 Scholarship, Maxis Tech Undergraduate 2020 Scholarship and the Maxis Young Leaders Undergraduate 2020 Scholarship. Due to the overwhelming response received from applicants, the initial submission deadline of 31 August has now been extended to 14 September to allow more students to apply.

Maxis is Penang’s Trusted Technology Partner for Smart State ambitions

Maxis, the leading converged solutions company in Malaysia, has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Penang State Government to be the State’s trusted technology partner. The MoU, which was signed today by both parties, was witnessed by Yang Amat Berhormat Tuan Chow Kon Yeow, the Chief Minister of Penang.

Jendela

Telecommunications Operators Committed to JENDELA to Deliver Seamless Digital Connectivity for all Malaysians

Telecommunications operators Celcom Axiata Berhad, Digi Telecommunications Sdn Bhd, Maxis Berhad, U Mobile Sdn Bhd, Telekom Malaysia Berhad and TIME dotCom Berhad (collectively ‘the Industry’), are fully committed to partner with the Government and make connectivity a basic utility to fast-track Malaysia’s transition into a high-income digital society. The Jalinan Digital Negara (JENDELA) action plan announced recently by the Prime Minister of Malaysia, YAB Tan Sri Muhyiddin bin Yassin, will be the platform to achieve these aspirations by accelerating the country's digital connectivity through widespread deployment of mobile, fibre and fixed wireless access, and paving the way to 5G, under the 12th Malaysia Plan (2021–2025).