Maxis & KDU UC Bekerjasama Memanfaatkan Pelajar Melalui Kesambungan Dan Kemahiran Keusahawanan

schedule 17 Sep 2013

Para pelajar akan dapat menikmati perkhidmatan WiFi berkelajuan tinggi melalui Hotspot Maxis di kampus
Bekerjasama menyediakan KDU satu platform yang kukuh ke arah kolaborasi industri-akademia yang lebih baik untuk pembangunan pelajar secara keseluruhan dan memudahkan mereka mendapat pekerjaan

SIARAN AKHBAR
Untuk siaran segera
Kuala Lumpur, 17 September 2013

KDU University College (KDU UC) dan Maxis Berhad (Maxis), satu-satunya penyedia perkhidmatan komunikasi bersepadu di Malaysia, telah menandatangani satu Memorandum Persefahaman (Memorandum of Understanding - MoU) hari ini yang menyaksikan kedua-dua pihak bekerjasama dalam memberi manfaat kepada para pelajar melalui kesambungan, program-program keusahawanan serta peluang latihan. Kerjasama ini juga membolehkan para pelajar KDU UC berhubung 24 jam sehari menggunakan perkhidmatan WiFi Maxis serta memanfaatkan serangkaian lengkap perkhidmatan bersepadu Maxis.

Melalui kerjasama ini, para pelajar kini berpeluang untuk mendaftar dalam Program Keusahawanan Maxis, yang bertujuan untuk memupuk semangat keusahawanan, dan menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk menjalankan sebuah perniagaan kecil mereka sendiri. Di sini, pelajar-pelajar dikehendaki mempersiapkan dan mengendalikan sebuah agen kecil yang dikuatkuasakan untuk Maxis. Mereka kemudiannya akan dinilai berdasarkan idea dan kreativiti, perancangan perniagaan serta keupayaan untuk memperoleh pendapatan bagi perniagaan mereka.

Maxis juga telah memasang Hotspot yang menyediakan WiFi berkelajuan tinggi sehingga 50Mbps di kafeteria dan kawasan pengajian pelajar di KDU UC, bagi membolehkan mereka menikmati perkhidmatan WIFi semasa di kampus. Disamping itu, Maxis juga akan menubuhkan Kaunter Perkhidmatan di kampus bagi pelajar-pelajar yang ingin membeli produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Maxis atau Hotlink.

Dalam ucapannya pada majlis tersebut, Profesor Khong Yoon Loong, Naib Canselor KDU UC berkata, “Kami telah memulakan perjalanan menuju ke arah sebuah universiti yang serba lengkap, dan sedang bersedia untuk berpindah ke kampus baru kami yang bernilai RM300 juta pada awal tahun 2014. Kerjasama ini akan terus memberikan kami platform yang kukuh dan membantu kami menepati sasaran ke arah kerjasama industri-akademia yang lebih baik, yang membantu menyediakan pembangunan keseluruhan kepada pelajar kami dan memudahkan mereka mendapat pekerjaan.”

Tan Lay Han, Ketua Jualan dan Perkhidmatan Maxis, berkata, “Di Maxis, kami komited dalam memperkayakan kehidupan masyarakat Malaysia. Bidang pendidikan merupakan salah satu daripada fokus kami, oleh itu, akses kepada komunikasi dan teknologi canggih di kampus memainkan peranan penting untuk memacu kecemerlangan. Menerusi kerjasama strategik dengan KDU UC ini, kami berharap dapat menawarkan komuniti pelajar satu pengalaman akademik yang lebih memperkayakan dengan menyediakan peluang untuk mengasah dan membangunkan kemahiran perniagaan mereka, serta berinteraksi dalam dunia yang lebih berhubung dengan memanfaatkan serangkaian lengkap penyelesaian bersepadu kami.”

Kerjasama ini juga dapat memberi manfaat kepada para pelajar di KDU UC untuk mengakses kemudahan pembelajaran persidangan institusi dengan lebih mudah melalui perkhidmatan bersepadu Maxis, yang menggabungkan penyelesaian tetap, mudah alih dan wayarles, termasuk penyesuaian aplikasi dan pembangunan perkhidmatan serta pelbagai peranti terkini.
Selain daripada teknologi dan keusahawanan, Maxis turut menawarkan para pelajar peluang menjalani latihan di Maxis, yang boleh membantu mereka mendapatkan pengalaman praktikal yang diperlukan.

KDU UC adalah sebahagian daripada program Maxis Integrated Partner in Education (MIPE), yang bertujuan untuk menyediakan penyelesaian komunikasi bersepadu lengkap kepada institusi pengajian tinggi dan populasinya. Program ini, yang dilancarkan pada April 2011, telah direka untuk meningkatkan komunikasi kampus melalui pelbagai produk dan perkhidmatan yang dapat menyediakan komuniti kampus dengan pengalaman pendidikan yang memperkayakan.

Categories

Enterprise

Popular Posts

brochures Microsoft MOU

In line with its ambition to be the leading ICT and solutions provider for Enterprise customers, Maxis is proud to announce its collaboration with Microsoft (Malaysia) Sdn Bhd (Microsoft) through a Memorandum of Understanding (MoU), committing to use their respective expertise, technology and capabilities to create innovative digital solutions for organisations in Malaysia. Concurrently, the collaboration makes Maxis the first telco in Malaysia to offer fixed line voice calls with Microsoft Teams unified communications, as part of Microsoft’s Modern Workplace solutions.

Enterprise
access_time 28 Jan 2020
brochures 5G eKelas Photo Group

Showcasing the potential of 5G in education, Maxis demonstrated its 5G use case, the virtual reality (VR) experience for Science learning in its eKelas programme to Yang Amat Berhormat Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, the Prime Minister of Malaysia at Pusat Internet IOCC today. The VR learning experience by Maxis is the only 5G use case in the education vertical being piloted under the 5G Demonstration Projects in Langkawi.

Community
access_time 20 Jan 2020
Archives
Tags