UM Bekerjasama Dengan Maxis Untuk Menyediakan Penyambungan WiFi Seluruh Kampus

SIARAN AKHBAR
Untuk siaran segera
Kuala Lumpur, 7 Mac 2013

Universiti penyelidikan perdana Malaysia, Universiti Malaya (UM) dan Maxis Berhad (Maxis), peneraju penyedia telekomunikasi bersepadu Malaysia, telah memulakan satu inisiatif bersama untuk menyediakan penyambungan WiFi kepada seluruh kampus. Inisiatif ini juga akan mengubah Kompleks Perdanasiswa menjadi sebuah sarang aktiviti pelajar melalui pelancaran Pusat Kegiatan Pelajar dan Maxis Lounge.

Melalui kerjasama dengan Maxis, Pusat Kegiatan Pelajar dan Maxis Lounge ialah satu daripada inisiatif UM dalam menyediakan satu persekitaran yang kondusif dan santai kepada pelajar untuk menghabiskan masa lapang mereka di antara kelas. Menyasarkan pelajar kampus, Pusat Kegiatan Pelajar akan menempatkan bilik mesyuarat dan perbincangan untuk ahli Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) manakala Maxis Lounge akan dilengkapi dengan sofa yang selesa, stesen kerja dan WiFi percuma.

Fitri Abdullah, Ketua Perkhidmatan Perniagaan Maxis berkata, "Melalui kerjasama kami dengan UM, kami gembira untuk menyediakan satu pengalaman yang lebih bermakna untuk pelajar, ahli fakulti dan kakitangan pentadbiran universiti, membolehkan mereka untuk berinteraksi dalam dunia yang lebih bersambung dan menghubungkan mereka kepada sumber-sumber relevan dan rakan sebaya untuk membangunkan tugas ilmiah mereka."

Memuji usaha Pelajar Jabatan Hal Ehwal (HEP) dan Maxis, Naib Canselor UM, Tan Sri Dr Ghauth Jasmon melahirkan harapan bahawa Pusat Kegiatan Pelajar dan Maxis Lounge akan mengukuhkan lagi interaksi pelajar dalam kampus serta membolehkan gaya hidup yang lebih bersambung melalui teknologi.

"Saya ingin memuji Maxis atas usaha mereka dalam menyediakan Maxis Lounge untuk para pelajar, terutamanya bagi pelajar luar kampus. Dengan Pusat Kegiatan Pelajar dan Maxis Lounge, pelajar boleh menghabiskan masa mereka produktif, melayari internet yang disediakan oleh Maxis, semasa melakukan penyelidikan untuk tugasan mereka," kata beliau.

UM mendaftar di bawah Program Rakan Bersepadu dalam Pendidikan Maxis (Maxis Integrated Partner in Education - MIPE) pada tahun lalu. Di bawah program ini, Maxis akan menyediakan alat teknologi dan penyelesaian, termasuk penyambungan WiFi di seluruh kampus, hotspot WiFi, pusat pengedaran dan jualan produk Maxis, serta peluang untuk pelajar mendaftar ke Program Keusahawanan Maxis yang melatih dan melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk menjadi ejen jualan yang disahkan.

Archives
Tags

Popular
Posts

Natalia Navin, Chief Human Resource Officer, Maxis

Maxis launches three new scholarships in building future technology and innovation leaders

In its commitment to building tech-savvy and forward-thinking leaders, Maxis has launched three new scholarships to support the aspirations of bright and deserving young individuals. Candidates can apply for the Maxis Women in Tech Undergraduate 2020 Scholarship, Maxis Tech Undergraduate 2020 Scholarship and the Maxis Young Leaders Undergraduate 2020 Scholarship. Due to the overwhelming response received from applicants, the initial submission deadline of 31 August has now been extended to 14 September to allow more students to apply.

TELL ME MORE
Maxis is Penang’s Trusted Technology Partner for Smart State ambitions

Maxis is Penang’s Trusted Technology Partner for Smart State ambitions

Maxis, the leading converged solutions company in Malaysia, has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Penang State Government to be the State’s trusted technology partner. The MoU, which was signed today by both parties, was witnessed by Yang Amat Berhormat Tuan Chow Kon Yeow, the Chief Minister of Penang.

TELL ME MORE
Jendela

Telecommunications Operators Committed to JENDELA to Deliver Seamless Digital Connectivity for all Malaysians

Telecommunications operators Celcom Axiata Berhad, Digi Telecommunications Sdn Bhd, Maxis Berhad, U Mobile Sdn Bhd, Telekom Malaysia Berhad and TIME dotCom Berhad (collectively ‘the Industry’), are fully committed to partner with the Government and make connectivity a basic utility to fast-track Malaysia’s transition into a high-income digital society. The Jalinan Digital Negara (JENDELA) action plan announced recently by the Prime Minister of Malaysia, YAB Tan Sri Muhyiddin bin Yassin, will be the platform to achieve these aspirations by accelerating the country's digital connectivity through widespread deployment of mobile, fibre and fixed wireless access, and paving the way to 5G, under the 12th Malaysia Plan (2021–2025).

TELL ME MORE