maxis

Rangkaian peneraju yang pintar
menyesuaikan diri mengikut keperluan anda

 

Saksikan bagaimana pasukan Rangkaian A.I. bekerja secara bijak
dalam penyelenggaraan infrastruktur​

Mengapa Maxis membina Rangkaian A.I. 
Ketahui kepentingannya pembaharuan dan kelainan yang ada pada rangkaian pintar kami yang sedia 5G.

Bagaimana Rangkaian Maxis A.I. bekerja  dengan lebih cekap dan pinta

Rangkaian yang serba kukuh
Pengawal trafik pintar kami mampu menentukan laluan trafik data alternatif secara automatik untuk memastikan ketersambungan sentiasa ada. 

Rangkaian kependaman terendah
Pengagihan kecerdasan buatan ke seluruh rangkaian kami mempercepatkan penentuan laluan data yang optimum agar kependaman kekal dalam tahap terendah.  

Rangkaian bertaraf perusahaan
Penyelesaian perusahan yang sarat membesar kami mampu memenuhi keperluan kritikal perniagaan dengan perkhidmatan rangkaian yang teguh, lincah, dan sedia berkembang. 

Infrastruktur sedia 5G
Kami mempunyai capaian fiber optik terluas ke stesen pangkalan mudah alih bertulangkan rangkaian IP generasi terkini supaya mampu menyokong kelajuan, keteguhan dan kependaman tahap 5G. 

Rangkaian sedia masa depan
Rangkaian kami menganalisa corak trafik data untuk memahami punca   kenaikan dan lonjakan dalam trafik rangkaian, dan seterusnya meningkatkan kapasiti rangkaian sekiranya perlu. 

Rangkaian sentiasa terhubung
Dengan sistem diagnosis berautomasi 5 ciri, kami boleh meramal masalah perkakasan sebelum ia berlaku. Bantuan dron berprestasi tinggi dan teknologi A.I. pula membolehkan ramalan dan pengesanan sebarang kemerosotan struktur menara rangkaian secara tepat dan efisien.

Jaminan perkhidmatan dioptimumkan
Kami menunaikan jaminan resolusi panggilan pertama dengan bantuan papan pemuka khidmat pelanggan berintegrasi yang membantu kami menyelesaikan isu rangkaian secara lebih pantas. Sistem kami menghantar notifikasi proaktif kepada pelanggan perniagaan untuk membolehkan perancangan kontingensi lebih awal.

Rangkaian efisien tenaga
Rangkaian kami manganalisa corak penggunaan rangkaian dan mengoptimumkan penggunaan tenaganya secara automatik mengikut keperluan semasa para pelanggan.

Saksikan bagaimana pasukan Rangkaian A.I. bekerja secara bijak
dalam penyelenggaraan infrastruktur​

Cara baru Maxis menyelenggara Rangkaian A.I.
Mari berkenalan dengan Nadia dan rakan sekerjanya yang baru di dalam pasukan penyelenggaraan infrastruktur rangkaian!

Rangkaian mudah alih dan fiber termaju di Malaysia

Liputan Rangkaian A.I. Maxis melebihi 9 dalam setiap 10 rakyat Malaysia – membekalkan kelajuan muat turun terpantas serta tahap kependaman dan kehilangan paket terendah. Rangkaian kami juga mencapai nilai peratusan tertinggi muat turun fiber pada kelajuan yang dilanggan.  


 

Soalan Yang Sering Ditanya


Apakah Rangkaian A.I.?

Rangkaian A.I. Maxis adalah rangkaian peneraju pintar yang menggunakan teknologi pintar terkini untuk terus mengoptimumkan pengalaman Internet anda.
Seiring dengan peningkatan keperluan Internet di Malaysia, seluruh negara kini bersiap sedia untuk 5G, Maxis telah memodenkan rangkaian melalui kecerdasan buatan (A.I.) dan pengautomasian untuk memenuhi keperluan masa hadapan sambil memastikan pengalaman Internet yang optimum untuk pelanggan kami hari ini.

Apakah kesan Rangkaian A.I. terhadap pengalaman Internet saya hari ini?

Rangkaian A.I. Maxis dibina untuk mengekalkan kelajuan terpantas, kependaman terendah, kehilangan paket terendah dan keteguhan yang tinggi untuk bersedia memenuhi keperluan rangkaian masa hadapan.

Para pelanggan Maxis dapat mengakses kandungan yang lebih kaya atau menggunakan aplikasi dengan lebih pantas sepanjang masa dan menikmati segala yang berikut:
 • Pengalaman menonton video HD yang lancar
 • Kadar pendaman terendah untuk pengalaman gaming tanpa gangguan
 • Pengoptimuman rangkaian untuk pengalaman terbaik ketika waktu penggunaan puncak 
 • Pengalaman Rangkaian Sentiasa Ada (Always On Network Experience)
   

Apakah yang membuatkan Rangkaian Maxis sedia 5G hari ini?
Sementara menantikan peruntukan spektrum 5G di Malaysia, kami telah menyediakan infrastruktur rangkaian sedia 5G seperti yang berikut:

 1. Maxis kini memiliki capaian fiber optik terluas ke stesen-stesen pangkalan mudah alih sebagai persediaan untuk 5G. 
 2. Rangkaian IP generasi terkini Maxis memastikan bahagian teras dan bahagian angkutan rangkaian kami bersedia menyokong kelajuan, keteguhan dan kependaman tahap 5G. 
 3. Maxis menyediakan perkhidmatan NB-IoT komersial yang pertama di Malaysia – teknologi mirip-5G yang membolehkan perniagaan hari ini berkembang dengan menggunakan analitis data untuk mencungkil fahaman mendalam bagi menjimatkan kos, meningkatkan kecekapan dan menghasilkan peluang perniagaan baru. Kawasan mana yang diliputi 5G? Dan bila?
5G dijangka akan dilancarkan secara meluas pada sekitar 2021 atas sebab utama:

 1.  Spektrum yang digunakan untuk 5G masih belum ditentukan pihak berwajib;
 2.  Peranti 5G masih belum dapat diperolehi di pasaran tempatan.

Kami semestinya akan menawarkan peranti dan kad SIM 5G yang sesuai apabila kami melancarkan rangkaian 5G kami secara meluas kelak.


Adakah apa yang akan ditawarkan 5G, berlainan daripada apa yang kami nikmati hari ini?
5G bermaksud standard komunikasi mudah alih generasi kelima, mengatasi teknologi 4G. 

Apa yang ditawarkan oleh 5G:

 • Kelajuan 10 kali lebih tinggi daripada 4G pada masa kini, dan sehingga kelajuan gigabit bagi aplikasi tertentu seperti akses tetap tanpa wayar
 • Kelajuan fiber melalui peranti mudah alih / sambungan tanpa wayar
 • Kemampuan untuk menyokong berbilion peranti yang berhubung pada waktu yang sama
 • Aplikasi sensitif online waktu sebenar, contohnya operasi pembedahan jarak jauh